Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

Search our Site

images/KANATADIKA-SAT.jpg

ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ & ΦΑΓΗΤΟ   ΔΙΑΜΟΝΗ   ΦΑΓΗΤΟ
Κ Α Ν Α Τ Α Δ Ι Κ Α
Ιστιαίας
Ανακαλύψτε τις ομορφιές της περιοχής μας

Ο Βόρειος Ευβοϊκός είναι ιδανικός ψαρότοπος για όσους αγαπούν το ψάρεμα.

Επίσης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ η παραλία Κανατάδικα προσφέρεται για: ιστιοσανίδα, kite, ιστιοπλοΐα .

Για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχουν δάσκαλοι και ιστιοπλοϊκός όμιλος.

Μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής μας με περιπάτους και ποδηλασία στον υδροβιότοπο με θέα τα σπάνια είδη πουλιών. Να παρατηρήσετε τα πουλιά και τους ήχους τους ανάλογα με την εποχή.

Η Βόρεια Εύβοια είναι μια παραδεισένια περιοχή με κρυμμένους φυσικούς θησαυρούς .Καταρράκτες, παρθένα δάση και τοπία ανυπέρβλητης ομορφιάς σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε με όποιο τρόπο εσείς επιθυμείτε.

Για όσους αγαπούν την ιππασία υπάρχουν κέντρα ιππασίας με όμορφες διαδρομές σε δάση.

Στο χώρο του ΑΕΝΑΟΝ Studios, αν σας αρέσει ο Κινηματογράφος και το ποπ-κορν, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κινηματογραφικές ταινίες για μικρούς και μεγάλους κάτω από τον έναστρο ουρανό.


Τέλος για τους φίλους του 4χ4 υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές και τοπικός σύλλογος.

Υπάρχει εφαρμογή για έξυπνα κινητά με χαρτογραφημένες απο την Περιφέρεια Στερεάς τις διαδρομές του όρους Τελέθριον.
(δείτε πληροφορίες ΕΔΩ)
ΚΑΝΑΤΑΔΙΚA - Καλώς ήλθατε !

Για τη διαµονή σας στη Βόρεια Εύβοια, καλωσήρθατε στην μοναδική παραλία Κανατάδικα Ιστιαίας της Βόρειας Εύβοιας !

Εδώ θα βρείτε μια πεντακάθαρη θάλασσα για την ξεκούραση και την χαλαρωσή σας, κατάλυμα για τον ύπνο σας  στο  ΗΛΙΟΧΑΡΗ studios και φαγητό  στην Ταβέρνα - Αίθουσα Δεξιώσεων ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ.

Τα Κανατάδικα Εύβοιας βρίσκονται σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων βόρεια της Ιστιαίας και υπάγονται στο δημοτικό διαμέρισμα Ιστιαίας.
Τα Κανατάδικα Εύβοιας εξελίχθηκαν σε οικισμό από τους κατασκευαστές πήλινων σκευών, οι οποίοι προτιμούσαν να διαμένουν κοντά στους τόπους εργασίας τους. Μαζί με τους τελευταίους έμεναν εκεί και μερικοί κτηνοτρόφοι ή γεωργοί.
Αργότερα και δίπλα στη θάλασσα κατασκευάστηκε ένα μικρό καφενείο στο τέρμα του δρόμου που ενώνει τα Κανατάδικα με την Ιστιαία και το οποίο ταυτίστηκε με το όνομα ενός ανθρώπου με πολύ χαρακτηριστική φωνή ο οποίος έλεγε ιστορίες με κάποιες υπερβολές.
Το καφενείο αυτό για πολλά χρόνια και από πολύ παλιά ήταν το ορμητήριο αλλά και το καταφύγιο ψαράδων και κυνηγών, που έρχονταν από την Ιστιαία ή από άλλα μέρη.

Η περιοχή οικίστηκε από το 1890. Τα Κανατάδικα σαν επίσημος οικισμός εμφανίζονται μετά την απογραφή του 1896 όποτε είχαν 50 κατοίκους. Ο ίδιος περίπου πληθυσμός διατηρήθηκε μέχρι το 1961.
Από εκεί και μετά ανακάλυψη της τουριστικής αξίας που είχε η περιοχή ανέτρεψε τις μέχρι τότε αντιλήψεις και επέφερε σημαντικές αλλαγές τόσο στο τοπίο όσο και στον αριθμό των μονίμων ή μη κατοίκων των Καναταδίκων.

Περιηγηθείτε λοιπόν την ιστοσελίδα μας για τα Κανατάδικα Εύβοιας και απολαύστε την περιοχή μας εικονικά μέσω του υπολογιστή σας.
Δείτε τις ομορφιές που έχουν τα Κανατάδικα και σας περιμένουμε να μας επισκεφτείτε από κοντά και να τις γνωρίσετε οι ίδιοι καθώς και να ζήσετε την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ Πληροφοριες

- Κ -

Πως θα ελθετε στα Καναταδικα

Χάρτες
Δείτε πώς θα έλεθετε στα Κανατάδικα απο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΧΑΡΤΕΣ
- Κ -

Τηλεφωνα που θα χρειαστειτε

Πληροφοριες
Δείτε κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα που πιθανά θα χρειαστείτε στην περιοχή μας.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Χαρτες για το ΟΡΟΣ  Τελεθριο

σε εφαρμογη για κινητα            ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ                    

ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Χρυσή Ακτή




Η παραλία Χρυσή Ακτή βρίσκεται πριν το Γρεγολίμανο στο δρόμο προς Αγ. Γεώργιο Λιχάδος.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας το καταλαμβάνει το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα CLUB MED, αλλά υπάρχει και ένα τμήμα της παραλίας που είναι ελεύθερο.

Πρίν το Club Med στρίβουμε αριστερά σε έναν μικρό χωματόδρομο και στα 200 μ μπροστά μας βρίσκεται η παραλία η οποία είναι από αμμουδιά, έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach-bar.

Hits: 0

Ο Ταύρος των Ωρεών


Ένα μοναδικό έργο του αρχαιοελληνικού κόσμου, που ακόμα και σήμερα κρατά «αιχμάλωτο» τον θεατή του με την ομορφιά της πλαστικότητάς του και με την «ζωντάνια» της φόρμας του στο πεντελικό μάρμαρο.

Ο Ταύρος των Ωρεών βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965, στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του
λιμανιού. Η τοποθέτηση του στο βάθρο ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1966.

Πρόκειται για ένα ολόγλυφο ανάθημα φυσικού μεγέθους που παριστάνει ταύρο σε στάση επίθεσης. Είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους.
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος γλυπτά που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Ο αρχαίος γλύπτης επεξεργάστηκε έναν αρχικό όγκο μαρμάρου περίπου 8 τόνων.
Οι διαστάσεις του γλυπτού είναι 3,20 μ. μήκος, σωζόμενο ύψος 1,30 μ. και πλάτος 0,75 μ.
Οι διαστάσεις του βάθρου είναι 3,20 μ. μήκος, 1,30 μ. ύψος και 1,15 μ. πλάτος.


  


Η πίσω αθέατη πλευρά του ταύρου είναι ημίεργη. Το γλυπτό σώζεται σχεδόν ακέραιο, με εξαίρεση τα ένθετα κέρατα (που ήταν κατασκευασμένα από άλλο υλικό, πιθανότατα από μάρμαρο άλλου χρώματος), τμήμα της ουράς και τα πόδια, τα οποία έχουν σπάσει από τον μηρό και κάτω, προφανώς γιατί δεν είχαν την ίδια αντοχή με το συμπαγές υπόλοιπο σώμα, κατά την πτώση του στη θάλασσα. Τα μέλη αυτά δεν έχουν βρεθεί.

Ο Ταύρος είχε αποδοθεί με εξαιρετική φυσικότητα και ζωντάνια. Πρόκειται για δημιούργημα σπουδαίου καλλιτέχνη.

Η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε σε κάποιο αττικό εργαστήριο και έπειτα μεταφέρθηκε στους Ωρεούς.
Ενδεχομένως, ήταν ανάθημα σε ιερό ή ίσως κοσμούσε κάποιο ταφικό μνημείο ενός επιφανούς πολίτη των Ωρεών.
Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι υπήρξε το σύμβολο της αρχαίας πόλης ή αποτελούσε αφιέρωμα στην ίδρυση της Ευβοϊκής συμπολιτείας, σύμβολο ολόκληρης της Εύβοιας, εκπρόσωπο της τέχνης και της δύναμης του νησιού.

(το κείμενο είναι απο την ιστοσελίδα των Ωρεών www.oreoi.gr  )

Hits: 0

Παναγιά Ντινιούς

      

Ακολουθώντας την διαδρομή από την Ιστιαία, για την Βορειανατολική πλευρά του νησιού, προς το Πευκί, Γούβες, και Βασιλικά, μετά το χωριό Νέα Σινασό στην δεξιά πλευρά του δρόμου, συναντάμε μια διασταύρωση.

Αφού στρίψουμε και διανύσουμε μια απόσταση περίπου 1800 μέτρα, περνώντας ανάμεσα σε περιβόλια με ελιές, και μικρούς λόφους, φτάνουμε σε μια μικρή κοιλάδα και εκεί περιτριγυρισμένο από ψηλά πλατάνια, κυπαρίσσια, κτισμένο σε επιβλητικό σημείο βρίσκετε το Εκκλησάκι της Παναγίας Ντίνιους που βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση που ανάγεται στα χρόνια της ύστερης τουρκοκρατίας, ενώ βρίσκεται κοντά στην περιοχή Κεφάλες που έχει πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ένας βοσκός είδε μια λάμψη μέσα σε θάμνο, όταν πήγε κοντά είδε την εικόνα και στο σημείο αυτό έχει χτιστεί το Εκκλησάκι, αρχικά αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη όμως άγνωστο πότε ακριβώς, αλλά το 1951 γκρεμίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το σημερινό Εκκλησάκι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής ένας Τούρκος Οθωμανός στρατιώτης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιον Έλληνα που κυνηγούσε και που αυτός κρύφτηκε πίσω από την εικόνα να προστατευθεί, όμως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «επέστρεψε» τη σφαίρα πίσω στον στρατιώτη, τον βρήκε στο κεφάλι και τον σκότωσε.

Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη του σημείου της βολής του πυροβόλου όπλου του Τούρκου στο πρόσωπο της Παναγίας και ειδικότερα στο Μέτωπο όπου υπάρχει ακόμη το σημάδι.

Η «επιστροφή» της σφαίρας, έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή», δηλαδή Παναγία της επιστροφής.

Υπάρχουν και άλλες εκδοχές του θρύλου αυτού που καταλήγουν όμως σε γενικές γραμμές στο ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην εικόνα κάτω από το επάργυρο κάλυμμα υπάρχει η επιγραφή «Παναγία η Ελεούσα».


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η θαυματουργή εικόνα μπορεί να έχει αγιογραφηθεί ακόμα και τον 11ο αιώνα, ή να είναι λίγο μεταγενέστερη (μεταξύ του 14ου ή 16ου αιώνα), αλλά φιλοτεχνημένη ξανά επάνω σε μία προηγούμενη εικόνα που ανάγεται στον 10ο ή 11ο αιώνα.

Η εικόνα συντηρήθηκε το 1972 από τον αγιογράφο κ. Νίκο Κάϊλα στην Αθήνα όπου σύμφωνα με αυτόν: Υπάρχει ένα επίστρωμα γύψινο και έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγιογράφησή της χρώματα αναμεμειγμένα σε κροκάδι αυγού, όπως σε όλες τις παλιές φορητές εικόνες.

Θυμίζει έντονα Μακεδονικές Εικόνες με ευρεία φόρμα, σκληρή πτυχολογία και λαϊκή έκφραση ενώ έχει μνήμες παμπάλαιες και ελαφρά διακοσμητική διάθεση.

Το πρόσωπο της Παναγίας δεν είναι το αρχικό αλλά το δεύτερο και μάλλον υπήρχε και τρίτο πρόσωπο από κάλυμμα με τσίγκο το οποίο έχει αφαιρεθεί.

Το αρχικό καταστράφηκε είτε από άγνοια των χριστιανών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα κομματάκι της Εικόνας για φυλαχτό, είτε από το γυάλισμα του καλύμματος κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν σόδα ή στάχτη κτλ.

Το επάργυρο κάλυμμα της Εικόνας προξένησε μεγάλη ζημιά στην εικόνα και έχει γίνει και παλαιότερα κάποια επιζωγράφιση, ιδίως στα σημεία από τα δεξιά της Παναγίας.

Μετά το σχετικό καθάρισμα της εικόνας ήλθε σε φως και η ονομασία της που είναι: «Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» και υπάρχει πλούσια παράδοση για τα θαύματα ή ακόμα και για εμφανίσεις της Παναγίας.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου στην πανήγυρη συρρέουν πολλοί επισκέπτες και τα αφιερώματα επάνω στην εικόνα μαρτυρούν τη θαυματουργική δράση της.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορείτε να την επισκεφτείτε καθημερινά, ενώ από τον Οκτώβριο έως το Πάσχα, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

(το κείμενο είναι απο την ιστοσελίδα http://greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com  )

Hits: 0

Μονή Γαλατάκη

Στη Μονή Γαλατάκη η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτη και αντικαταστάτη κατά κάποιο τρόπο του Ποσειδώνα), θα μπορέσετε να απολαύσετε την απόλυτη αρμονία του υγρού στοιχείου με την φύση.

Βρίσκεται σε μία πραγματικά μαγευτική τοποθεσία οροπεδινή 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές της απέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας.
Η μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική. Από το 1946 όμως μετατράπηκε σε γυναικεία.

Γιορτάζει στην επίσημη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και την 20η Μαΐου, επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του.
Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η Μονή μέσα στο καταπράσινο μαγευτικό ανοιξιάτικο τοπίο, τέτοιο σαν κι αυτά που μόνο το νησί της Εύβοιας ξέρει να προσφέρει.

Ακόμη στην περιοχή Γαλατάκη οι ερημικές παραλίες κάτω από την Μονή με τα υπέροχα πεύκα που ακουμπούν στην θάλασσα, θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.
Hits: 0

Νέος Πύργος


Ο Νέος Πύργος βρίσκεται πάνω στο δρόμο Iστιαίας - Aιδηψού, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων δυτικά από τους Ωρεούς και περίπου 7 χλμ από την Ιστιαία.

Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί το Νέο Πύργο θα γοητευθεί απο τη ρυμοτομία του, τη καταπληκτική παραλία του και την αντίθεση της φυσικής ομορφιάς του.
Aγαπημένος προορισμός για οικογενειακές διακοπές διαθέτει ταβερνάκια, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και μαγαζιά για τις προμήθειές σας.

Ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, του οποίου αποτελεί ομώνυμη τοπική κοινότητα και οι κάτοικοί του προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη.


Λίγα λόγια για το Νέο Πύργο:

 Μέχρι το 1925 η τοποθεσία στην οποία σήμερα βρίσκεται ο Ν. Πύργος ήταν μια άγρια περιοχή που άφηνε μάλλον αδιάφορους τους κατοίκους των Ωρεών και της Ιστιαίας. Το χωριό ιδρύθηκε το 1924 όταν οι πρόσφυγες που έφθασαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 στην Αιδηψό από το χωριό Πύργος κοντά στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα Kemerburgaz), διάλεξαν τον τόπο αυτό για να ριζώσουν και πάλι. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό και που αγόρασε το κράτος για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Ο οικισμός ξεκίνησε να χτίζεται το 1925 με σύγχρονες πολεοδομικές προδιαγραφές (οικοδομικά τετράγωνα). Σε λίγα χρόνια η περιοχή μετατραπηκε σε πρότυπη αγρόπολη του Ελληνικού κράτους, ακολουθώντας τις ρωσικές προδιαγραφές των αγροπόλεων. Τα ακαλλιέργητα μέχρι τότε χώματα μετατράπηκαν σε παραγωγικό πόρο για την Β. Εύβοια.

 Ο σύγχρονος Νέος Πύργος βρίσκεται χτισμένος κατά μήκος μιας αμμουδιάς, που υποδέχεται το κύμα του Β. Ευβοϊκού. Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Νέο Πύργο βρίσκεται η παραλία της Νησιώτισσας.

Σήμερα ο Νέος Πύργος, με 786 κατοίκους (σύμφωνα με την Απογραφή του 2011), είναι σχεδόν ενωμένος με τους Ωρεούς.

Με τα χωριά Ωρεοί, Καστανιώτισσα και Ταξιάρχη συγκροτούν τη Δημοτική Ενότητα Ωρεών (τέως Δήμο Ωρεών), με συνολικό πληθυσμό 3.017 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011.

Ο Νέος Πύργος διαθέτει πολλά καταλύματα, πολυάριθμες είναι επίσης οι ψαροταβέρνες, οι ψησταριές, τα ουζερί, οι πιτσαρίες, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή και μη μουσική.

Το λιμανάκι του μπορεί να φιλοξενήσει μικρά κυρίως σκάφη.


Δείτε Video απο το YouTube





 

Hits: 0

Παραλία Νησιώτισσας Νέου Πύργου



Μοναδική παραλία σε ομορφιά, απίστευτη θέα, καταγάλανα νερά και μια πλαζ που θα σας μείνει αξέχαστη !

Την παραλία  Νησιώτισσα θα την συναντήσετε σε περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά του Νέου Πύργου στη Βόρεια Εύβοια, περίπου 15 χλμ από την Ιστιαία.

Πρόκειται πραγματικά για μια από τις πιο όμορφες παραλίες της βόρειας Εύβοιας με θέα το νησάκι και τα ερείπια ενός αρχαίου πύργου στην κορυφή του.

Συγκεκριμένα, στη βραχονησίδα «Μοναστήρι», λίγα μέτρα από την ακτή, υπάρχουν τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κτίσματος η χρήση του οποίου δεν είναι ακριβώς γνωστή και χρονολογείται την εποχή της Φραγκοκρατίας, τον 13ο ή τον 14ο αιώνα.

Πιθανόν να ήταν βίγλα αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για φράγκικο εκκλησάκι ή να ήταν απλά ένας μύλος.

Ο Αυστριακός αρχαιολόγος και έγκυρος μελετητής των οχυρώσεων της Εύβοιας Johannes Koder (1973) θεωρεί ότι πρόκειται για εκκλησία χτισμένη σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Η παραλία της Νησιώτισσας Νέου Πύργου αποτελεί πόλο έλξεις για πολλούς επισκέπτες και το σίγουρο είναι ότι όσοι την επισκέφτηκαν, σίγουρα την επισκέφτηκαν και για 2η ή πολλοστή φορά.

N
α σημειώσουμε πως ο υπέροχος χώρος της παραλίας Νησιώτισσας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται τον Αύγουστο για την πραγματοποίηση συναυλίας από τον τοπικό Σύλλογο «Αναγέννηση» του Νέου Πύργου. Συναυλία που γίνεται στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Φεστβάλ που πραγματοποιεί ο Σύλλογος «Αναγέννηση» και που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, όχι μόνο από την γύρω περιοχή αλλά και από την ευρύτερη.



Δείτε Video που υπάρχουν στο YouTube για τη Νησιώτισσα













Hits: 0
Θαλάσσιες δραστηριότητες στα Κανατάδικα
Δείτε το Video
Στα Κανατάδικα, στην όμορφη παραλία της Ιστιαίας στην Βόρεια Εύβοια μπορείτε να χαρείτε όλα τα θαλάσσια σπορ.
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μερικες απο τις ομορφιες της ευρυτερης περιοχης

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ
Oι Ελληνικές Σεϊχέλες στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις. Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μονολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.
Ταύρος Ωρεών
Ένα από τα πιο επιβλητικά αγάλματα, που κοσμούσαν την περίλαμπρη αρχαία Ωρεό. Φιλοτεχνήθηκε προς τιμή του Δημητρίου Πολιορκητή κατά την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας. Βρίσκεται στον περίβολο του ναού της πόλης κοντά στο λιμάνι
 
Πύργος Δροσίνη
Πυργόσπιτο (ενετικού τύπου) που χτίστηκε στις Γούβες Αρτεμισίου από τον Τούρκο Ιμπραήμ Αγά στις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από την οικογένεια του μεγάλου μας ποιητή Γ. Δροσίνη. Σήμερα έχει συντηρηθεί και φιλοξενεί τοπική λαογραφική συλλογή.
Παναγία Ντινιούς
Εξωκλήσι της Ιστιαίας χτισμένο σε μαγευτικό πλατανοδάσος, στην μεταξύ Ιστιαίας και Αρτεμισίου περιοχή